Nu semnează procese verbale sau amenzi, dar dau informaţii preţioase agenţilor despre ce se întâmplă în zona lor. Vecinul care face scandal, locatarul de la patru care nu plăteşte întreţinerea sau comerciantul ambulant de la colţul blocului. Niciunul nu scapă de ochiul vigilent al „spionului“.
În fiecare cartier din oraş sunt persoane care cochetează cu meseria de poliţist. Le place să investigheze lucruri care li se par suspecte, să pândească pe la colţul blocului şi să se pună bine cu agentul de poliţie care răspunde de zona lor. Îi ajută în campanii de prevenire şi răspund prezent la orice solicitare. În timp, devin mâna dreaptă a acestora sau informatorul lor de cartier.
În termeni poliţieneşti, ei sunt „voluntarii“. Unul dintre aceştia este şi Aurel Dobraniş (62 de ani), din municipiul Bacău, care de ani buni este omul de nădejde al poliţiştilor de proximitate care răspund de zona URA a oraşului. Preşedinte la o asociaţie de proprietari, bărbatul ştie cam tot ce mişcă în jurul său.
A eradicat „contrabanda“ cu pepeni din cartier
„Recent, l-am văzut pe unul că vindea pepeni pe trotuar la doi paşi aici de mine. Am pus mâna pe telefon şi am anunţat Poliţia. Imediat au venit băieţii şi l-au luat la întrebări. L-au ridicat cu tot cu marfă. Eu n-am nimic cu el şi nu mă deranja neapărat că vinde în stradă, dar mai şi vorbea urât. Apoi, cine ştie de unde avea marfa şi poate se îmbolnăvesc oamenii“, a spus apăsat bărbatul. Domnul Aurel este cu ochii în patru şi când vine vorba de vecinii de bloc sau de ceilalţi locatari din asociaţia pe care o conduce. Cine stă fără forme legale sau nu plăteşte la întreţinere, este trecut imediat pe lista neagră şi somat.
Cu proprietarul unui apartament a intrat într-un conflict din care doar „colegii“ poliţiştii l-au mai putut scoate. „El spunea să nu-i trec soţia la întreţinere pentru că noaptea nu stă acasă