Recolta de cartofi noi, care a ajuns de curând pe tarabele din pieţe, a împins în jos preţurile la 1,5 lei/kilogram, cu 54% mai puţin decât în urmă cu şase luni, când acelaşi kilogram de cartofi costa 2,75 lei. "Preţurile la începutul anului erau mari pentru că stocurile erau pe terminate. Atunci pe piaţă erau cartofi vechi de anul trecut, acum pe piaţă sunt cartofii noi care nu se pot stoca şi de aceea preţul a coborât", explică Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România (FCCR).
România consumă anual între 3 milioane de tone şi 4 milioane de tone de cartofi în fiecare an, care la un preţ mediu de 1,5 lei/kilogram înseamnă o piaţă de 1-1,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF.
Chiar şi la 1,5 lei/kilogram agricultorii care au cultivat cartofi obţin profit, în condiţiile în care Ioan Benea estimează că nivelul costurilor se ridică la 0,6 lei/kilogram.
Astfel, un producător care vinde direct în piaţă 10 tone de cartofi va încasa în total 3.600 de euro, profitul ridicându-se la 2.200 de euro, potrivit estimărilor ZF.
Totuşi, puţini dintre producători ajung să vândă direct în pieţe în condiţiile în care tarabele sunt controlate de intermediari, explică Ioan Benea.
"Acum, la 30 de kilometri de Bucureşti în comuna Lunguleţu producătorii vând cartofii cu 0,5-0,6 lei/kilogram însă pe tarabele din pieţele din Bucureşti aceaşi cartofi ajung de trei ori mai scumpi. Aceşti intermediari iau grosul câştigurilor. Asta se întâmplă pentru că nu suntem asociaţi şi organizaţi", spune el.
Calculele ZF sunt confirmate şi de producătorul Ilie Dumitru din Brezoaia, judeţul Dâmboviţa, care spune la rândul lui că numai cei care ajung direct în piaţă obţin acest profit.
"La noi în comună cartofii se vând cu 0,6-0,7 lei/kilogram. Eu nu vând acum, aştept toamna să obţin un preţ mai bun", spune Ilie Dumitru, care