Andreas Treichl, CEO al grupului austriac Erste, se aşteaptă ca rezultatele financiare ale BCR să se îmbunătăţească vizibil din trimestrul al patrulea.
BCR a raportat pe primele şase luni un profit net de 158 milioane lei (37,8 mil. euro), ceea ce înseamnă o deteriorare cu peste 67% comparativ cu rezultatul net din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Profitul din trimestrul doi a atins 82 milioane lei, fiind în creştere cu 7,8% faţă de primul trimestru, dar de trei ori mai mic comparativ cu perioada aprilie-iunie 2010.
"Trimestrul trei încă va fi dificil, dar cred că trimestrul patru va fi deja foarte bun şi îmbunătăţirea va continua în 2012. Businessul nostru depinde foarte mult şi de psihologia oamenilor. În prezent, cred că există percepţii mai mult emoţionale decât factuale", afirmă şeful Erste.
Diferenţele notabile faţă de rezultatul din prima jumătate a anului trecut sunt scăderea cu 14% a veniturilor din dobânzi, la 1,64 miliarde lei, şi scăderea cu 20% a venitului net din tranzacţionare, la 178 milioane lei. În primul semestru din 2010, veniturile din dobânzi şi cele din tranzacţionare crescuseră cu 10% şi respectiv 12%.
Perspectiva pe termen scurt a sistemului bancar rămâne dură, cel puţin pe segmentul de retail, atât timp cât nu cresc salariile şi nu creşte siguranţa locurilor de muncă, afirmă Dominic Bruynseels, CEO al BCR. Iar în acest context, eforturile de creştere a volumelor de credite noi prin promoţii cu reduceri de preţ se reflectă imediat în mod negativ în rezultatul băncii.
"Scăderea câştigului din marja de dobândă a venit în principal din faptul că am redus preţurile creditelor pentru a genera volume. Acesta este costul. Însă cererea e tot redusă până când oamenii nu simt mai mulţi bani în buzunar, până nu cresc salariile", a declarat Bruynseels.
Banca avea la jumătatea anului un portofoliu total de c