Onofrei (ACRAFE): Modificarea legislativă oferă constrângeri reale
ACIS: Cota de 10% pentru prefinanţarea proiectelor UE este suficientă pentru un beneficiar riguros
Firmele care nu transmit autorităţilor documentaţia de rambursare în 4 luni vor restitui integral banii
Noua cotă de 10% pentru prefinanţarea contractelor UE, mai redusă decât cea acordată până în prezent, este suficientă pentru gestionarea financiară a unui proiect de către un beneficiar riguros, diminuarea fiind impusă de nivelul scăzut al cererilor de rambursare a cheltuielilor, susţine şeful ACIS. În replică preşedintele Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE), Radu Onofrei, a declarat pentru Curierul Naţional: "Prefinanţarea, acordată în cotă de maximum 10% din valoarea eligibilă a proiectului, nu poate fi considerată nici bună, nici rea. Practic, măsura îi pedepseşte pe cei de bună-credinţă".
Concret, plafonul în limita căruia statul asigură prefinanţarea proiectelor cu fonduri UE a fost redus drastic, de la 30% la maximum 10% din valoarea contractului, iar firmele care nu transmit autorităţilor documentaţia de rambursare în cel mult patru luni vor fi obligate să restituie integral banii.
Vătafu (ACIS): Această modificare legislativă s-a dovedit a fi necesară
"Cota de 10%, nou stabilită, deşi este mai redusă decât cea acordată până în prezent, este suficientă pentru a asigura corespunzător gestiunea financiară a implementării proiectului în condiţiile în care beneficiarul asigură o riguroasă corelare a activităţilor proiectului cu depunerile la autorităţile de management a cererilor de rambursare a cheltuielilor. Această modificare legislativă s-a dovedit a fi necesară în condiţiile în care prefinanţarea acordată iniţial în procent de 30-40% nu a generat, din partea beneficiarilor, un volum suficient d