Sistemul sanitar, "o maşină veche care consumă mult şi are pierderi", ar trebui reformat aşa cum s-a întâmplat cu pensiile sau cu salariile bugetarilor, aceeasta fiind o cerinţă a delegaţiei FMI aflată la Bucureşti, potrivit deputatului PDL Adrian Niţu, vicepreşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, citat de Mediafax.
În cadrul unei întâlniri de vineri, şeful delegaţiei FMI Jeffrey Franks a vorbit despre sistemul sanitar şi despre reformele necesare.
"Jeffrey Franks a comparat sistemul sanitar cu o maşină veche, care pe de o parte consumă mult, pe de altă parte are şi pierderi. Consumă 30 de litri la sută şi finanţează numai pentru 20 de litri, dar oricum trebuie să parcurgă distanţa şi e clar că trebuie o maşină nouă, care să consume şi mai puţin, să nu polueze, să nu aibă pierderi şi să fie eficientă. Adică, cu alte cuvinte, să luăm o decizie de reformă a sistemului sanitar foarte importantă, cum a fost reforma pensiilor sau reforma salarizării bugetarilor", a spus Niţu.
"Este nevoie de o alternativă privată la CNAS"
Contactaţi de ZF, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu au dorit să comenteze pe marginea acestor informaţii şi nu este clar la ce se referă această solicitare a FMI.
În ipoteza în care se va dori o reformare a sănătăţii după modelul pensiilor private, ar trebui ca o parte din contribuţiile obligatorii să fie virate către companii private de asigurări, iar fiecare contribuabil să poată să-şi aleagă firma de asigurări. Din contribuţiile obligatorii, care acum sunt gestionate de CNAS se strâng aproape 16,5 mld. lei (3,9 mld. euro).
Cu toate acestea, nu este exclus ca reforma la care şeful delegaţiei face referire să fie de fapt pachetul de servicii medicale de bază, adică o listă cu servi