Ediţia curentă a FP România publică ediţia pentru 2011 a Indexului Statelor Eşuate. România bălteşte într-o poziţie medie. Care sunt cele mai mari slăbiciuni ale statului român?
„Indexul Statelor Eşuate”, publicat anual de revista Foreign Policy, este realizat de o organizaţie orientată spre prevenirea conflictului şi promovarea securităţii durabile - Fund for Peace. De la 75 în 2005 numărul statelor monitorizate s-a extins la 177 în 2010. Generic, indexul arată, prin tendinţe mari, cât de vulnerabile / stabile sunt statele monitorizate. Scorul naţional este obţinut prin evaluarea a 12 indicatori care contabilizează performanţa socială, economică şi politico-militară a statului. Indicatorii sunt măsuraţi pe o scară de la 1 (cel mai stabil) la 10 (cel mai predispus riscului colapsului şi violentei).
Punctajul din 2011 al României este cel mai bun de la includerea noastră în clasamentul global, în 2006, dar şi foarte apropiat de cel din 2008. Un fel de bătut pasul pe loc, în zona unor medii nu neapărat satisfăcătoare. Alienarea grupurilor (6.0), legitimitatea statului (5,9) inechitatea (5,8), sărăcia şi declinul economic sever (5.8), scindarea elitelor (5,2), intervenţia actorilor externi (5,2), presiunea demografică (5,1), exodul creierelor (5.0), deteriorarea serviciilor publice (4,5) sunt principalele probleme cu care se confruntă România în 2011. Am cerut realizatorilor americani ai clasamentului să ne explice în detalii punctajul acordat României. Unele aprecieri ni se pot părea nedrepte sau exagerate, ceea ce reproşează cam toate statele evaluate. Dar reflecţia la respectivele criterii de evaluare a funcţionării unui stat este valoroasă în sine. Arată unde trebuie acţionat dacă vrem să ne întărim statul. Desigur, dacă dorim asta - şi dacă socotim că mai avem nevoie de el.
Alienarea grupurilor: 6,0
Cel mai mult contribuie aici mi