Anul agricol bun nu se va simți doar în conturile fermierilor. Comerțul, imobiliarele, ba chiar și indicatorii macroeconomici se așteaptă la un impuls pozitiv datorită recoltelor bogate.
Producția de grâu a României ar putea ajunge la 6,7 milioane de tone anul acesta, cu 15% mai mult decât anul trecut. Și cultivatorii de legume și fructe au anunțat, în general, o îmbunătățire semnificativă a recoltelor. Dacă vremea va continua să țină cu fermierii, am putea asista la unul dintre cei mai buni ani pentru agricultură din ultimul deceniu.
"Având în vedere că și în 2008 și în 2010 s-au înregistrat rezultate bune în domeniul nostru, iar prețurile oferite producătorilor au fost în general bune, credem că s-au creat condițiile ca agricultura autohtonă să atragă investitori", afirmă inginerul Nicolae Sitaru, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). El spune că deja s-a dezvoltat mult baza materială, s-au cumpărat utilaje agricole noi, iar resursele bănești mai mari (în parte și pentru că subvențiile au fost plătite ceva mai repede decât în trecut) au făcut ca și culturile să fie mai bine finanțate.
Șeful LAPAR spune că principala problemă o constituie, în continuare, capacitatea de stocare. "Multe ferme și multe mori și-au creat în ultima vreme depozite noi pentru cereale, pentru a nu mai depinde de alții. Totuși, sunt încă mulți producători care nu au astfel de dotări și sunt nevoiți să vândă rapid, în loc să aștepte un preț mai bun. De aceea, programul Primul siloz ar trebui să țintească direct fermele, fie ele de cereale sau de legume", consideră Nicolae Sitaru. El crede că, în acest fel, s-ar evita fluctuațiile bruște de preț de pe piața alimentelor și ar avea de câștigat și fermierii, și consumatorii.
Depozitul propriu, explicația succesului
Societatea agricolă ASTRA din Tri