Americanii încearcă din răsputeri să evite intrarea în incapacitate de plată printr-o înţelegere de ultim moment care să ridice plafonul de îndatorare al SUA cu încă 2,8 trilioane de dolari, scrie Reuters.
Timp de o săptămână preşedintele Barack Obama şi partidele Republican şi Democrat nu s-au înţeles asupra modului în care să rezolve problema datoriei publice, ajunse la 14,3 trilioane de dolari. Spectrul unei noi recesiuni prelungite planează din nou asupra întregii lumi, după ce SUA va rămâne fără bani pe 2 august, iar termenul se apropie periculos de repede.
Totuşi perspectivele unei înţelegeri au apărut după ce liderii Republicani şi Democraţi au redeschis discuţiile cu Casa Albă şi s-au exprimat optimişti în găsirea unei soluţii pentru deblocarea situaţiei.
În cazul în care SUA vor ajunge în situaţia de a nu-şi mai plăti datoriile am avea din nou un dezastru economic general pe planetă, ca cel de după falimentul Lehman Brothers din 15 septembrie 2008.
Potrivit unei note a băncii elveţiene Credit Suisse, citată vineri de CNBC, intrarea SUA în încetare de plăţi ar duce la o scădere a economiei americane cu 5% şi o cădere a bursei de la New York cu 30%.
Echipa de analişti a Credit Suisse consideră că există o probabilitate de 50% pentru o retrogradare a ratingului SUA.
O reducere de un trilion de dolari a fost convenită de majoritatea parlamentarilor din Congres, iar un comitet special al acestuia va recomanda reduceri de încă 1,8 trilioane de dolari. De asemenea, o serie automată de măsuri vor fi implementate pentru reduceri de cheltuieli în cazul în care Congresul nu va ajunge să le voteze, potrivit unei surse citate de Reuters. Certurile politice asupra modului de reducere a deficitului au adus SUA în situaţia de a fi pe punctul să îşi piardă ratingul AAA. O scădere a acestuia ar forţa investi