După ce anul trecut, festivalul de film istoric de la Râşnov a fost dedicat celui de-al doilea război mondial, cu un emoţionant accent pus pe personalitatea Reginei Maria, comemorată chiar în ziua de Sfânta Maria Mare, anul acesta, la cea de-a treia ediţie, va fi sărbătorit Maiestatea Sa Regele Mihai I de România.
Cum în 2011 se împlinesc mai multe cifre rotunde reprezentând anii care au trecut de la diverse întâmplări mai mult sau mai puţin fericite din istorie, filmele prezentate la Râşnov vor face popasuri în exact acele momente. Astfel, turiştii care au ales la început de august să-şi petreacă vacanţa în răcoarea de pe Valea Prahovei vor putea lua o pauză de la distracţie pentru a participa la câteva ore binevenite de istorie pe mai multe teme aniversare: 800 de ani de la venirea cavalerilor teutoni în Ţara Bârsei (1211), nimeni alţii decât întemeietorii cetăţii Râşnov, 10 ani de la atentatele teroriste din Statele Unite din 11 septembrie 2001 (care au schimbat nu doar faţa New Yorkului, cât mai ales dezvoltarea ulterioară a istoriei foarte recente a întregii lumi, acele evenimente teribile determinând începerea războiului lumii civilizate contra terorismului), 20 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, 50 de ani de la începerea construcţiei Zidului Berlinului pe 13 august 1961 şi 90 de ani de viaţă ai Regelui Mihai. La acestea se adaugă filme ce au ca subiect migraţiile şi colonizările. Vor mai fi co-memoraţi marele actor Ştefan Iordache şi tânărul cineast româno-american Nicholas Dimăncescu, regizor ce şi-a pierdut viaţa anul acesta, la 26 de ani, într-un accident în Munţii Şureanu, în timp ce filma un documentar despre daci.
De la Fenomenul Piteşti la Ceauşescu
Sigur că dintr-un festival al filmului istoric nu puteau lipsi pelicule ce au ca temă comunismul românesc. Unul dintre cele mai aşteptate filme îi aparţine regizorului Nico