Banca centrală aprobă miercuri raportul trimestrial asupra inflaţiei care va include cel mai probabil o cifră ajustată în jos pentru acest an după scăderea surprinzătoare a inflaţiei din luna iunie.
Preţurile de consum au scăzut în iunie cu 0,3% faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a redus la 7,93% de la 8,41% în luna anterioară. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu (desen) spunea la jumătatea lunii iulie că nu exclude ca scăderea preţurilor de consum din iunie să continue şi în următoarele luni, în ipoteza unui an agricol bun, astfel încât rata anuală a inflaţiei să ajungă la sub 4% în septembrie. Între timp Ministerul Agriculturii a anunţat cel mai bun agricol din 2004 încoace.
Cu toate acestea, BNR ar putea decide în şedinţa de politică monetară de miercuri să menţină atât rata dobânzii de politică monetară la 6,25% pe an, pentru a zecea şedinţă consecutiv, cât şi nivelul rezervelor minime obligatorii, conform estimărilor analiştilor.
La precedentul raport trimestrial, BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.
Potrivit unui sondaj realizat de către membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), majoritatea respondenţilor anticipează menţinerea dobânzii de politică monetară la 6,25%. Analiştii se aşteaptă ca rata de politică monetară să scadă la 6% la final de 2012 (estimările variază între 5,25% şi 7%).
Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În iunie BNR a explicat că nu consideră că este cazul să majoreze dobânda-cheie, având în vedere