În trimestrul al doilea din acest an, numărul şomerilor a crescut accelerat, după o scădere temporară în primul trimestru. În iunie 2011, rata şomajului a revenit la cotele înregistrate în 2009, contrazicând optimismul oficialilor care anunţau creşterea numărului locurilor de muncă.
Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că în iunie 2011 numărul de şomeri în sensul definit de Biroul Internaţional al Muncii (BIM) a ajuns la 727.000, în creştere cu peste 70.000 de persoane faţă de luna martie, număr egal cu cel înregistrat în august 2009. În trimestrul I din 2011, numărul şomerilor BIM a scăzut continuu, de la 723.000 în ianuarie la 650.000 în martie, dar în trimestrul al doilea trendul s-a inversat.
Menţionăm că şomer în sens BIM înseamnă persoana care se află în căutarea unui loc de muncă indiferent dacă acesta mai este sau nu în plată ori în evidenţele Forţelor de Muncă şi, de aceea, şomajul BIM este diferit (de regulă are valori mai mari) faţă de şomajul înregistrat. Potrivit INS, rata şomajului BIM a ajuns în iunie la 7,5%, după o scădere până sub 7% consemnată în martie. În ultimii doi ani, doar în perioada noiembrie
2009 - martie 2010 au mai fost înregistrate valori de 7,5% ale acestui indicator, în rest fiind semnificativ mai mici.
„Cred că Guvernul ar trebui să urmărească şi calitatea locurilor de muncă pe care ne anunţă că le-a creat. Statistica oficială îi contrazice, iată, optimismul, şi ne arată adevărata evoluţie a pieţei muncii", a declarat pentru „Adevărul" Petre Dandea, vicepreşedinte al confederaţiei sindicale Cartel Alfa.