Erste crede că banca pe care a cumpărat-o în România valorează mai puţin decât acum cinci ani.
Războiul listării BCR la bursă se reaprinde, odată cu expirarea termenului de doi ani în care operaţiunea a fost amânată. Acţionarul majoritar, Erste, refuză listarea pentru că preţul pe acţiune ar fi probabil mai mic decât cel plătit la privatizare. Acţionarii minoritari atrag atenţia că listarea este o clauză din cotnractul de privatizare şi că pot forţa aplicarea ei.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) solicită Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, să respecte angajamentul privind listarea celei mai mari bănci din România la BVB şi reaminteşte că acţionarii minoritari pot obliga grupul financiar austriac să coteze banca. Solicitarea AIPC vine după ce preşedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat vineri că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR, întrucât o astfel de operaţiune nu este necesară şi va afecta calitatea grupului.
Treichl: "Dacă se va întâmpla, voi fi nervos"
“Pentru mine este o chestiune închisă. Este dorinţa mea clară să conving pe toată lumea care este implicată că listarea BCR nu este necesară”, a spus Treichl în cadrul unei conferinţe de presă la Viena. El a precizat că s-a făcut un "efort major" pentru a lista grupul Erste la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar investitorii apreciază că, faţă de alte instituţii financiare, grupul "este uşor de înţeles". “Noi nu avem o structură complicată a acţionariatului, iar calitatea grupului va afectată dacă BCR va fi listată. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a evita listarea BCR. Dacă se va întâmpla, voi fi foarte nervos”, a spus Treichl.
Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, respectiv luna octombrie 2009. În august 2009 Er