Brokerii sunt de părere că odată cu depăşirea problemelor de la nivel internaţional atât din SUA, cât şi din Europa, investitorii vor reveni treptat pe bursă. Piaţa de la Bucureşti a scăzut şi vineri, cu 0,13%, pentru a cincea zi consecutiv, astfel că în luna iulie a consemnat un recul de 2,73%.
Pieţele internaţionale au fost marcate în prima jumătate a lunii iulie de prudenţa investitorilor în contextul discuţiilor pentru acordarea unui nou sprijin financiar pentru Grecia, iar spre finalul lunii de disputele politice din SUA în ceea ce priveşte majorarea plafonului de îndatorare. După publicarea unor date sub aşteptări privind creşterea PIB în SUA pieţele europene şi-au accelerat corecţiile, însă pe plan local influenţa fost marginală, cotaţiile coborând uşor sub închiderea de joi. Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, spune că rezolvarea problemelor datoriilor suverane prin soluţii bine conturate şi soluţionarea planului de majorare a plafonului de îndatorare al SUA sunt elementele cheie urmărite de investitori în aceste zile.
"Bursa românească, şi aşa greu încercată de dezinteresul specific perioadei de vară, se confruntă cu o lichiditate extrem de redusă şi din cauza precauţiei induse de nerezolvarea problemelor ce ţin de planul de îndatorare al SUA. Cei mai mulţi investitori adoptă o poziţie de aşteptare până la clarificarea problemelor ce ţin de SUA, însă cred că un număr mult mai mare de jucători ar putea reintra în piaţă atunci când climatul economic-financiar internaţional va da semne de stabilizare", a declarat Chişu.
Plafonul datoriei de stat a SUA trebuie ridicat până pe 2 august, când guvernul va fi consumat şi fondurile de rezervă şi va începe să-şi onoreze obligaţiile financiare în funcţie de priorităţi, potrivit Trezoreriei SUA. Astfel, Statele Unite ar putea intra în incapacitate de plată în viitorul apropi