Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, şi István Szekély, şeful misiunii Comisiei Europene în România, anunţă astăzi care este viziunea privind evoluţia economiei româneşti şi ce măsuri trebuie să ia Guvernul în continuare.
Aseară reprezentanţii FMI au mers la Palatul Cotroceni cum fac de obicei la finalul misiunii de evaluare, însă de această dată, în mod neuzual, delegaţia l-a vizitat pe preşedinte şi în primele zile după ce a ajuns la Bucureşti.
Concluziile vizitei de evaluare a FMI, desfăşurate la Bucureşti în ultimele aproape două săptămâni împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, vor fi anunţate într-o conferinţă de presă organizată la sediul BNR. În invitaţia la conferinţă, biroul FMI din România a reamintit că acordul cu Fondul este de tip preventiv, autorităţile luând decizia de a nu trage bani.
Dacă în privinţa economiei, FMI are încredere că va înregistra o creştere de 1,5% în acest an, arieratele, în special în domeniul sanitar, şi strategia privind companiile de stat care au pierderi continuă să reprezinte puncte nevralgice.
FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax.
Şeful misiunii FMI Jeffrey Franks apreciază că România va continua să înregistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creştere, dar numai prin continuarea "satisfăcătoare" a reformelor, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi planuri de investiţii solide.
Rămâne de văzut care sunt angajamentele de reformă asumate de Guvern pentru perioada următoare.
Reducerea CAS, în atenţia Guvernului
Una dintre necunoscutele discuţiilor este reducerea contribuţiilor de asigurări