Peste 30 firme se regăsesc în „portofoliul" controversatului om de afaceri Cătălin Chelu. Omul de afaceri din Galaţi şi-a clădit un întreg imperiu financiar pe baza unor acţiuni aflate adesea la limita legii.
În general societăţile comerciale de care a fost interesat ,,Grupul Chelu'' au fost agenţii economici incluşi în Procesul Privatizării în Masă (PPM), faimoasa privatizarea prin cupoane.
EXCLUSIV/Şeful Vămii Galaţi a fost bătut şi sechestrat de miliardarul interlop Cătălin Chelu
Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu a fost dus de urgenţă la spital după ce i s-a făcut rău la instanţă
Interesul pe care l-a manifestat faţă de aceste firme, a fost motivat de faptul că acţionariatul acestora era format dintr-un mare număr de cuponari, dispersaţi în toată ţara, necunoscători ai legii, lipsiţi practic de orice informaţii şi aflaţi în imposibilitatea de a participa la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor.
Reportaj/ Cătălin Chelu, un afacerist cu aură de cap al lumii interlope (FOTO)
Paşii afacerilor marca Chelu
Preluarea unui agent comercial se făcea, într-o primă fază, prin cumpărarea de pachete mici de acţiuni în nume propriu, pentru unele societăţi la care este acţionar sau pe numele unor apropiaţi (aşa s-a procedat la Galatex din Galaţi).
Următorul pas a fost metoda aşa-ziselor majorări de capital, în numerar sau în natură, prin care reuseşte, cu un efort financiar minim, să devină majoritar şi să preia patrimoniul societăţilor.
Petrică Munteanu fostul director al SC Plase Pescăreşti a dezvăluit această metodă. „A venit cu contracte false prin care cumpărau acţiunile angajaţilor", ne-a declarat fostul director.
Apo Chelu a redus rapid numărul salariaţilor, în general până la doar câteva zeci, iar în unele cazuri până la unul singur (exemplul firmei Fricom este edificator).
În societăţile în care