Romania trebuie sa invete din greselile facute de Statele Unite ale Americii si totodata, sa continue reformele convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si celelalte institutii financiare internationale, chiar daca pana acum a fost relativ ferita de "furtunile" de pe piata financiara din zona euro, spun analistii chestionati de DailyBusiness.ro.
Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a trasat, luni, principalele directii pe care ar trebui sa se concentreze Guvernul Romaniei in perioada urmatoare. Astfel, continuarea reformei in sistemul sanitar, reducerea arieratelor statului, cresterea investitiilor, inclusiv prin absorbtia fondurilor europene si restructurarea si vanzarea companiilor de stat, reprezinta directii prioritare pe care Romania ar trebui sa actioneze.
Va indeplini Romania aceste cerinte? Analistii par optimisti.
Analistul economic Bogdan Baltazar considera ca directiile trasate de FMI vor fi indeplinite in perioada urmatoare. Potrivit acestuia, cerintele FMI se inscriu pe un trend pozitiv, care trebuie continuat.
La randul sau, Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers, a declarat ca Romania a fost relativ ferita de ultimele furtuni de pe piata financiara initiate in zona euro in urma unei perceptii imbunatatite privind pozitia fiscala.
"Reformele trebuie continuate pentru a pastra aceasta imagine favorabila, reflectata si de nivelurile 'domesticite' ale instrumentelor CDS (instrumentele de tip credit default swap, n.r,)", a mentionat Cazacu.
De asemenea, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus ca "Romania trebuie sa faca ce spun aceste acorduri cu Fondul Monetar International (FMI). Pe langa ce s-a discutat cu FMI, o prioritate este mentinerea echilibrului bugetar".
"Exemple avem in Grecia, Irlanda, Spania sau Portugali