Cu o zi înainte de a declara, pentru prima dată în istorie, incapacitatea de plată, cele două camere ale Congresului SUA urmează să voteze luni noapte un acord privind creşterea plafonului datoriei publice, dublat de reduceri ale cheltuielilor bugetare în oglindă. Duminică, republicanii şi democraţii au reuşit să se înţeleagă, de principiu, asupra mecanismului.
"Vreau să anunţ că liderii ambelor partide din ambele camere au ajuns la o înţelegere care va reduce deficitul şi va evita incapacitatea de plată, o situaţie care ar fi avut un efect devastator asupra economiei noastre", a spus ieri seară preşedintele SUA Barack Obama.
Spre deosebire de Grecia, unde incapacitatea de plată este o realitate dictată în cea mai mare măsură de creditorii externi, în SUA incapacitatea de plată este reglementată prin lege. Odată atins un anumit plafon al datoriei guvernamentale, fixat prin lege, administraţia consideră că nu mai poate plăti cheltuielile curente şi salariile bugetarilor. Această limită urmează să fie atinsă marţi.
După îndelungi dezbateri, republicanii şi democraţii s-au înţeles duminică să crească acest plafon al datoriei publice cu 2.400 de miliarde de dolari, peste actualul plafon de 14.300 de miliarde de dolari. Această măsură va fi însă dublată de o reducere a deficitului bugetar, pe următorii 10 ani, care să echivaleze cu suma acordată creşterii plafonului de datorie publică.
Acordul a fost gândit în două etape, conform CNN. În prima etapă, cheltuielile bugetare şi deficitul ar urma să fie reduse cu 917 miliarde de dolari, în acelaşi timp intrând în vigoare o creştere a plafonului datoriei publice de 900 de miliarde de dolari. Din cauza deadline-ului de mâine, Obama are voie să crească acest plafon imediat, cu 400 de miliarde de dolari, până în luna septembrie. Pentru restul creşterii, de 500 de miliarde, Congresul trebuie să voteze, iar