De luni, 1 august, a început Postul Adormirii Maicii Domnului. Potrivit datinii creştine, până în 15 august, creştinii ortodocşi trebuie să se abţină de la carne, lapte şi ouă. Postul Sfintei Marii sau postul lui August, cum mai este numit de popor, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu care înainte de Adormire, a petrecut în neîncetată rugăciune şi ajunare.
Despre Postul Sfintei Marii se mai spune că este rupt din Postul Mare, care la început ţinea nouă săptămâni, dar pentru că oamenii ieşeau prea slăbiţi din iarnă, Biserica a hotărât să-l scurteze cu 14 zile, mutându-le în vară, când este belşug de fructe şi legume. De aceea, pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, Postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca şi postul de dinaintea Învierii Domnului.
„Eu ţin posturile şi postul Sfintei Mării este unul dintre cele mai importante posturi, pentru că o cinstim foarte mult pe Maica Domnului“, „Acest post este destul de sever. Poate nu întotdeaua îl ţin aşa cum ar trebui, dar mă feresc să mănânc carne, lactate şi mănînc doar vegetale şi fructe“, „Posturile sunt foarte importante pentru creştini pentru că, din ce am citit, sunt trei condiţii pentru mântuirea sufletelor noastre: rugăciunea, postul şi milostenia“, au spus făgărăşenii.
În Postul Adormirii Maicii Domnului nu se consumă produse din carne, lapte şi ouă, nici chiar ulei vegetal, în afară de sâmbăta şi duminica. Doar în ziua de 6 august, când toată creştinătatea trăieşte bucuria marii sărbători a Schimbării la Faţă a Domnului, se permite consumul de peşte şi vin.
„În acest post, alimentele pe care trebuie să le consumăm lunea, miercurea şi vinerea numai legume, mâncare fără ulei. Numai marţea, joia, sâmbăta şi duminica e dezlegare şi de ulei. Asta înseamnă că Sfânta Biserică se îngrijeşte de sănătatea trupească, sufletească a