Ţara noastră a îndeplinit toate criteriile de performanţă stabilite în acordul stand-by de tip preventiv, încheiat cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar trebuie să continue reformele pentru obţinerea creşterii economice, a declarat, ieri, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.
Domnia sa a precizat că rata de creştere economică de 1,5%, prognozată pentru acest an, se situează încă sub potenţialul de creştere economică al ţării. În schimb, nivelul estimat pentru anul viitor de 3,5-4% se apropie de potenţialul real de creştere economică, este de părere domnia sa.
Şeful misiunii FMI a precizat: "Autorităţile au implementat cu fermitate politicile prevăzute în program. Pentru a se folosi în mod optim potenţialul de creştere al României este esenţial să se continue implementarea neabătută a acestor politici. Ele sunt consolidate pentru a întări poziţia României astfel încât să facă faţă volatilităţii pieţei financiare".
Autorităţile de la noi trebuie să continue reforma în sistemul sanitar, să reducă arieratele statului, să restructureze companiile de stat şi să crească investiţiile, inclusiv prin absorbţia fondurilor europene.
Jeffrey Franks a precizat: "Prima provocare se regăseşte în sistemul sanitar. Din păcate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate, ceea se slăbeşte sănătatea financiară a sistemului. Aces-te resurse puţine sunt ineficient cheltuite, privându-i pe cei mai nevoiaşi. Este nevoie de o reformă completă în sistemul de sănătate".
Domnia sa a adăugat că în următoarele luni, Guvernul va elabora o reformă definitivă, atât pe partea de venituri, cât şi pe partea de cheltuieli. Arieratele din sectorul sanitar sunt, în acest moment, aproape de zero, dar există riscul ca ele să crească, potrivit domniei sale.
* Franks: Arieratele ar putea să scadă cu 4-5 miliarde le