O armată de procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Capitală, mascaţi şi jandarmi au descins lunea trecută la Oradea. Acţiunea, derulată în paralel cu una similară în Constanţa, viza o grupare condusă de afaceristul Racz Attila, acuzată de o fraudă de 16 milioane de euro din tranzacţii ilicite cu combustibil făcute printr-un antrepozit fiscal din Slobozia.
Afacerea din judeţul Călăraşi este, însă, doar o mică parte din învârtelile orădeanului, anchetat, printre altele, şi pentru devalizarea rafinăriei RAFO ca şi complice al magnatului Marian Iancu. Considerat unul din capii mafiei petrolului din zona de vest a ţării, Racz a intrat pe "piaţă" în 2001, iar prima lui mega-ţeapă a fost printr-o pseudo-rafinărie din Ştei unde s-a folosit de un fals brevet de invenţie pentru a "spăla" în acte combustibilul furat şi cel de contrabandă.
Partener cu două clase
Racz Attila a fost arestat săptămâna trecută, marţi, de Tribunalul Bucureşti, la solicitarea procurorilor anticorupţie. Anchetatorii îl acuză că, împreună cu fraţii Ion şi Stelian Livadariu din Dorohoi, proprietarii unui complex turistic din Mamaia, respectiv Dumitru Costache, un afacerist din judeţul Argeş, au provocat o pagubă de 16 milioane de euro bugetului de stat prin tranzacţii ilicite de combustibil.
Din cercetările procurorilor reiese că, în perioada 2009-2010, cei patru s-au folosit de un antrepozit fiscal din Slobozia, SC Texas Group Oyl SRL, al cărui administrator, Florin Ciocoi, un tânăr cu doar două clase primare, a acceptat să le intre în joc şi să falsifice registrele contabile. Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit, petrotex, pentru care acciza este mult mai mică, firma a achiziţionat motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, Ciocoi a evidenţiat în contabilitate achiziţii fictive de păcură neconformă, chipurile ca materie primă necesa