„Coşul de solidaritate" este doar prima măsură din seria cu bătaie electorală pregătită de politicieni. Scăderea impozitului pe salarii şi recompensarea bugetarilor cu obligaţiuni de stat sunt doar două exemple din ce ar putea veni în lunile următoare.
În timp ce formaţiunile la putere, şi în special Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), se gândesc cum să contabilizeze cât mai multe puncte electorale de pe urma introducerii „coşului de solidaritate", parlamentarii opoziţiei nu rămân mai prejos şi fac şi ei tot felul de propuneri cu miză electorală. Unele dintre propuneri au şi fost depuse în Parlament, sub formă de proiect de lege, altele vor fi transpuse pe hârtie în cel mai scurt timp, pentru a putea fi discutate în toamnă.
Din prima categorie, merită menţionată iniţiativa deputaţilor PSD Nicolae Bănicioiu şi Mugurel Surupăceanu, înaintată Senatului pe sfârşitul sesiunii parlamentare. Potrivit proiectului, Ministerul Finanţelor Publice ar urma să emită obligaţiuni de stat cu dobândă pentru a compensa pierderile suferite de bugetari în 2010. Este vorba de reducerea cu 25% a salariilor şi cu 15% a indemnizaţiilor. Aceasta în condiţiile în care guvernanţii se laudă că reducerile vor fi recuperate integral în 2012, prin trei tranşe de majorare, din care prima ar fi chiar în luna octombrie a acestui an.
Conservatorii vor impozit de 13%. Diferit, adică, de programul USL
La sfârşitul lunii mai, Uniunea Social-Liberală şi-a prezentat programul economic, cu o impozitare diferenţiată a veniturilor, în trei trepte: 16%, 12% şi 8%. Ceea ce nu-l împiedică pe deputatul PC Tudor Ciuhodaru să insiste în continuare pe modificarea Codului Fiscal astfel încât cota de impozitare a veniturilor să scadă de la 16% la 13%. Parlamentarul de Iaşi a depus deja un proiect de lege în acest sens şi cere adoptarea de urgenţă a acestuia, arătând că s-a