Absolvenţii bihoreni de liceu şi de facultate preferă să ia indemnizaţia de şomaj de 250 de lei, decât să îşi continue studiile. Peste 1000 de absolvenţi din Bihor şi-au depus până acum dosarele de şomaj la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei (AJOFM) de muncă Bihor. Tinerii pot primi 250 de lei timp de şase luni dacă nu îşi continuă studiile.
În Bihor, continuarea studiilor nu mai reprezintă o tentaţie pentru absolvenţi. Moda obţinerii diplomelor doar de dragul de a avea un CV solid a dispărut. Acum, tinerii caută să ia indeminzaţia de şomaj de la stat şi abandonează calea finalizării studiilor.
Fără BAC, dar cu bani
Motivaţia pentru care tinerii absolvenţi intră în şomaj, renunţând să îşi continue studiile e simplă. Nu sunt siguri că absolvirea unei faculăţi le va asigura un loc de muncă, iar până li se iveşte oportunitatea unui job, aleg să ia indemnizaţia de şomaj. Este şi cazul lui Emodi Tamaş, care a absolvit Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzanna" din Oradea. „Am terminat la secţia de matematică-informatică. Din păcate am căzut bacalaureatul la proba de matematică. Am făcut contestaţie, dar tot nu am promovat. La restul materiilor am luat note bune", spune tânărul de 18 ani.
Dat fiind acest lucru, orădeanul a hotărât să renunţe la facultate şi să îşi depună dosarul de şomaj. „Am aflat din ziare despre posibilitatea de a primi o indemnizaţie de şomaj ca absolvent de liceu. Nu e prea mult 250 de lei, dar e mai bine decît să nu am niciun venit. Vreau să dau BAC-ul şi în a doua sesiune, dar chiar dacă îl voi lua, tot nu o să dau la facultate. Stau şase luni în şomaj până se iveşte un loc de muncă", spune Emodi Tamaş.
Citeşte astăzi în Adevărul de Transilvania motivele pentru care absolvenţii optează pentru indemnizaţia de şomaj.