Guvernele din lumea întreagă avertizează că tot globul este ameninţat de un dezastru financiar dacă Congresul SUA nu ajunge la un acord.
Deoarece Congresul a negociat dur pentru a înlătura riscul unui default fără precedent al SUA, oficialii britanici şi japonezi au declarat că un eventual eşec ar putea afecta economiile de pe tot globul, scrie Reuters.
"Lumea se uită la Statele Unite ale Americii cu emoţie, cu anxietate, cu îngrijorare, dar şi cu speranţă", a declarat directorul general al Fondului Monetar International Christine Lagarde pentru CNN.
"Instabilitatea nu este niciodată o idee bună, iar acest nivel de incertitudine conduce la instabilitate", mai spus Lagarde.
Pe masură ce bursele asiatice deschid o nouă săptămână de tranzacţii, investitorii au sesizat semnele de progres în cadrul negocierilor din SUA, dolarul american întărindu-şi poziţia faţă de yenul japonez, după scăderea înregistrată vineri.
Banca centrală japoneză este pregătită să inunde pieţele cu yeni prin intermediul operaţiunilor deschise de pe pieţele financiare, susţin oficiali din cadrul băncii japoneze.
Băncile centrale din întreaga lume trebuie să fie gata să acorde ajutoare financiare băncilor comerciale, în cazul în care acestea ar deveni prea panicate ca să se împrumute reciproc.
"Dacă într-adevăr SUA va intra în default, impactul de pe pietele mondiale va fi imens", a spus una dintre surse care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
China, care deţine peste 1000 de miliarde de dolari în titluri americane de trezorerie, şi-a exprimat deja îngrijorarea profundă faţă de situaţia din SUA. Ziarul People's Daily, vocea Partidului Comunist Chinez, a numit gestionarea crizei datoriilor din SUA ca fiind "iresponsabilă" şi "imorală".
Liderii zonei euro se luptă pentru a controla crizele datoriei suverane în mai multe ţări din regiunea lor,