Aproape 200 de fete cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani, din Marea Britanie, au avut nevoie de spitalizare şi tratament în ultimii trei ani deoarece sufereau de anorexie, conform statisticilor furnizate de National Health Service. Şi în România, numărul fetiţelor care fac o obsesie pentru greutate e din ce în ce mai mare, spun medicii.
Până acum dacă spuneai “anorexie" te gândeai mai ales la adolescentele care se infometau, ca să nu depăşească anumite tipare. Acum anorexia a devenit şi o “modă" printre copiii din ce în ce mai tineri, atât fete, cât şi băieţi.
Cazurile cele mai şocante sunt ale copiilor în vârstă de 5-10 ani care au ajuns să sufere de această boală.
Mese în familie până la 7-8 ani
"Anorexia este o boală ca oricare alta. Motivele îmbolnăvirii pot porni din educaţie, tulburări comportamentale. Cel mai frecvent e întâlnită în cazul fetelor în jurul perioadei post-puberală şi produce o serie de dereglări şi tulburări, disfuncţionalităţile hipotalamusului, tulburări endocrine, mergând până la amenoree", după cum ne-a spus prof. dr. Dumitrache Constantin, endocrinolog la Institutul Parhon din Bucureşti. Specialistul adaugă că anorexia poate apărea şi la vârste mai fragede. "Cauzele pot fi lipsa părinţilor de lângă copii. Relaţia copil-părinte s-a modificat în ultima vreme. Părinţii iau masa mai rar cu copii lor. Recomand ca până la vârsta de 7-8 ani masa să fie luată în familie. E o chestiune de obişnuinţă şi educaţie prin exemplele pe care copiii le au. Anorexia poate duce la moarte timpurie", a mai precizat endocrinologul.
Numărul copiilor sub 9 ani care suferă de anorexie s-a dublat
Pentru 98 de copii, din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 5 şi 7 ani diagnosticul a fost anorexie severă din cauza tulburării de alimentaţie. Alte 99 de situaţii au fost întâlnite şi în cazul celor cu