Statul va instrui 133.000 de persoane dintre care 115.000 vor fi selectate să lucreze ca operatori de interviu la recensământul populaţiei. Recenzorii vor fi plătiţi cu 50 de lei pe zi impozabili, adică aproximativ 500 de lei net pentru 12 zile de muncă. Programul e de la 8.00 la 20.00.
Şomerii, studenţii şi persoanele deja angajate care vor să mai facă un ban în plus se pot înscrie la oricare primărie pentru a deveni recenzor la recensământul populaţiei, locuinţelor şi clădirilor care se va desfăşura în acest an în perioada 20-31 octombrie în toată ţara.
Care sunt condiţiile de înscriere. Orice persoană care vrea să devină recenzor trebuie să aibă minimum 18 ani împliniţi şi o diplomă care să ateste că are măcar Bacalaureatul. Operatorul de interviu trebuie să ştie să scrie lizibil şi să citească în limba română şi să nu aibă probleme de dicţie pentru a se putea face uşor înţeles. „E nevoie şi de cunoştinţe minimale de aritmetică pentru a putea face calcule simple şi corecte, de însumare a datelor care urmează să fie centralizate", a explicat dr Victor Dinculescu, director la Direcţia de Statistică Demografică din cadrul Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, el trebuie să aibă un cazier curat. Recenzorul trebuie să fie disponibil în fiecare zi între orele 8.00 şi 20.00, pe toată durata de desfăşurare a recensământului. Deţinerea unui telefon mobil şi cunoaşterea limbii unei etnii pot constitui avantaje în selecţia operatorilor de interviu.
CITIŢI ŞI:
Aleşii vor să ne numere! Este nevoie de peste 2.000 de recenzori
Cui mă adresez. Dacă îndeplineşti condiţiile cerute, de la 1 august te poţi adresa oricărei primării unde poţi obţine informaţii în acest sens şi poţi face cerere pentru funcţiile de recenzor, de recenzor-şef sau şef de circumscripţie. Se pot înscrie atât şomerii şi studenţii, cât şi persoanele care au