Reformarea Sănătăţii, plata arieratelor, majorarea investiţiilor şi privatizarea companiilor de stat se află pe lista de sarcini. Executivul a mai trecut de încă o evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Pe lângă achitarea restanţelor, autorităţile trebuie să facă rost şi de bani pentru investiţii.
În perioada următoare, statul trebuie să-şi plătească datoriile către companii, să „vindece" sistemul sanitar, să majoreze bugetul pentru investiţii şi să-şi vândă companiile. Priorităţile au fost stabilite de oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM), care au încheiat a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Trei dintre „corijenţe" sunt vechi şi doar creşterea investiţiilor este un obiectiv nou.
Oamenii de afaceri întrebaţi de „Adevărul" avertizează însă că această abordare nu va aduce creştere economică. „În ultimii doi ani, Guvernul, cu permisiunea Fondului, nu a făcut altceva decât să împingă datoriile din sectorul public în sectorul privat. Relansarea economiei, ne revine nouă, oamenilor de afaceri, şi nu pentru că e sloganul nostru, ci pentru că vrem să avem afaceri profitabile", a declarat pentru „Adevărul" Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Ce ne trage în spate
Situaţia din sistemul de sănătate nu este o noutate pentru nimeni, pentru că în continuare, cheltuielile sunt mai mari decât resursele alocate. „Din păcate, sistemul este destul de bolnav (...) În următoarele luni, Guvernul va face o reformă, atât pe partea de venituri, cât şi pe cheltuieli", a spus ieri Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România. Singurul progres înregistrat este reducerea arieratelor din sectorul sanitar până „aproape de zero". Rămân însă arieratele companiilor de stat, care însumează peste 20 de miliarde de lei. @N_P