Angajatorul are dreptul de a acorda angajaţilor, în afară salariului de bază, anumite bonusuri sau indemnizaţii, reglementate de lege. Astfel, în cazul în care o companie doreşte să ofere un sejur de mai multe zile de concediu la mare unui anumit număr de angajaţi, va trebui văzut ce implicaţii fiscale atrage această acţiune, conform fiscalitatea.ro.
Legea consideră că, din punct de vedere fiscal, reprezintă un avantaj
Indiferent de profilul acestui sejur, legea consideră că acesta reprezintă, din punct de vedere fiscal, un avantaj în natură oferit salariaţilor. Astfel, art. 296 indice 15 lit. p) din Codul fiscal reglementează scutirea de plată contribuţiilor sociale a avantajelor primite în legătură cu o activitate dependentă. Potrivit acestui text de lege, nu se cuprind în bază lunară a contribuţiilor sociale obligatorii avantajele primite în legătură cu o activitate dependentă, fără însă a fi limitate la utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţă dus-întors de la domiciliu la locul de muncă.
De asemenea, nu sunt incluse în textul legii, cazarea, hrana, îmbrăcămintea, personalul pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei; abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, în scop personal; permisele de călătorie pe orice mijloace de transport, folosite în scopul personal şi primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii.
Baza de calcul a contribuţiilor sociale
Sunt astfel excluse, prin Codul fiscal, avantajele prevăzute la art. 296 indice 15 lit. p) din baza de calcul al cont