Executivul a girat zilele acestea, printr-o hotărâre de guvern, înfiinţarea, în cadrul Ministerului Sănătăţii, a unui aşa-numit Compartiment de Integritate, care urmează a funcţiona în baza unui proiect finanţat din fonduri structurale în valoare de trei milioane de euro. Printre foarte puţinele şi lapidarele detalii care însoţesc comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii se numără scopul acestui compartiment (identificarea şi combaterea fraudelor din sistemul de sănătate) şi forma lui (o structură compusă din actuali specialişti în audit şi control al ministerului, cărora li se va alătura câte un reprezentant al Direcţiilor judeţene de Sănătate Publică, deci oameni care vor schimba doar amendamentele din fişa postului).
Semnele de întrebare însoţesc, însă, acest proiect din faza lui iniţială, care pare o formă nouă fără fond.
E greu de spus de ce era necesar un organism nou care să asigure integritatea unui sistem în care, de ani de zile, banul public intră ca într-o Groapă a Marianelor fără a se putea pune stavilă, dar pentru care se vor cheltui trei milioane de euro. Tendinţa sau măcar primul impuls este să spunem că sunt bani europeni, deci, parţial sau integral nerambursabili, deci, bani care pot fi cheltuiţi fără mari bătăi de cap în privinţa eficacităţii investiţiei. Doar că aceste fonduri le plătim fiecare dintre noi, indirect. Prin urmare, este firesc să ne întrebăm dacă investiţia prezintă credibilitate şi poate dă asigurări în privinţa eficienţei. Argumente pro sunt greu de identificat, cel puţin de către un om din afara sistemului, care cotizează pentru acel sistem şi care beneficiază sau nu de serviciile lui.
În primul rând, noutatea acestui Compartiment de Integritate pare să constea doar în titulatură. Din prezentarea succintă realizată de oficialii din Sănătate, acesta va fi compus din oameni care deja sunt