Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, a confirmat pentru gândul intenţia Guvernului de a majora salariile bugetarilor cu 5% începând cu 1 octombrie.
"S-au făcut progrese în ultimele luni, spre exemplu, pe linia creşterii veniturilor. Astfel, s-a creat un spaţiu fiscal care poate fi folosit în toate felurile. Decizia de a creşte puţin salariile, dar cu respectarea ţintelor convenite cu FMI, e un lucru pe care Fondul îl acceptă. Trebuie însă să fim foarte atenţie cu echilibrele macroeconomice, ca acestea să nu fie încălcate", spune Mihai Tănăsescu.
Citeşte şiBăsescu îi cere lui Boc să nu cadă în "populism", Coaliţia decide MAJORAREA SALARIILOR BUGETARILOR DE LA 1 OCTOMBRIE. Pambuccian, pentru Gândul: Procentul vehiculat e de 5 la sută
Întrebat dacă banii puteau fi folosiţi şi altfel de către Executiv, reprezentantul României la FMI a răspuns: "Puteau fi folosiţi pentru ce crede Guvernul că e prioritar, spre exemplu, puteau merge şi la creşterea cofinanţării proiectelor europene sau a investiţiilor. Dar, am înţeles că oricum la rectificarea bugetară din august vor fi alocate resurse suplimentare şi pentru aceste domenii".
Mihai Tănăsescu mai spune că "această creştere poate să aibă loc" şi precizează că "nu e vorba de populism. Executivul trebuie să ţină cont şi de legile din România. Există şi o decizie a Curţii Constituţionale care spune că salariile tăiate trebuie, treptat, recuperate. Populism e atunci când dai ce nu poţi să dai".
Întrebat dacă măsura a fost discutată şi cu preşedintele Traian Băsescu, reprezentantul Fondului Monetar a răspuns că, din cunoştinţele sale, acesta a fost unul dintre subiectele discuţiilor dintre şeful statului şi delegaţia FMI venită la Bucureşti.
Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, a confirmat pentru gândul intenţia Guve