În timp ce statul se îndatorează tot mai mult, companiile bugetare şi cele private cumulează datorii importante la bugetul de stat. În primele şase luni ale anului curent, arieratele marilor datornici la bugetul de stat au crescut cu circa un miliard de lei, de la aproximativ 5 miliarde lei, la finalul anului trecut, la 6 miliarde lei, la jumătatea lui 2011. Obligaţiile marilor datornici la bugetul de stat însumau, la finalul lunii martie a acestui an, în jur de 5,5 miliarde lei.
Compania Naţională a Huilei (CNH) îşi păstrează cu înverşunare locul fruntaş, înregistrând, la jumătatea acestui an, datorii la stat de pes-te 1,86 miliarde lei, potrivit listei marilor datornici, publicată, zilele trecute, de Agenţia Naţională pentru Administrarea Fiscală (ANAF). Arieratele CNH au mai crescut în ultimele trei luni, de la circa 1,82 milioa-ne de lei - valoarea datoriilor acestei companii la 31 martie 2011.
Şi Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA "face progrese", regăsindu-se pe locul al doilea în topul marilor datornici către buget, cu arierate de aproximativ 998 milioane de lei, după ce, la finalul primului trimestru al anului în curs, datora statului aproape 922 milioane de lei.
Următoarele două locuri în top sunt ocupate de două companii care fac parte tot din cadrul CFR, şi anume "Electrificare CFR" SA şi Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă "CFR - Marfă" SA. Prima dintre acestea a acumulat în doar trei luni datorii de circa 261 milioane lei, întrucât nu apare pe lista publicată de ANAF cu trei luni în urmă. "CFR Marfă" datorează statului 249 milioane de lei, de la 221 milioane de lei, în martie.
A cincea pe lista marilor datornici se află Societatea Naţională a Lignitului Oltenia SA, care şi-a crescut datoriile de 142 milioane de lei, în martie 2011 la aproape 190 milioane de lei, la finalul lui iunie, acest an.
"Tele