Intenţia autorităţilor române de a majora salariile bugetarilor cu 5% este sprijinită de Fondul Monetar Internaţional, atâta timp cât ţintele stabilite pentru deficitul bugetar şi ponderea cheltuielilor în PIB nu vor fi depăşite, a declarat luni, la un post privat de televiziune, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"Este o analiză ce a fost făcută în aceste săptămâni de autorităţi şi FMI pe execuţia bugetară din 2011, rezultând că veniturile au avut un trend crescător, iar cheltuielile unul descrescător, creând posibilitatea unui spaţiu fiscal ce poate fi utilizat pentru ceea ce doresc autorităţile să facă. Intenţia de a majora salariile bugetarilor cu 5% este o măsură ce poate fi sprijinită de FMI, atâta timp cât ţintele stabilite pentru deficitul bugetar şi ponderea cheltuielilor bugetare în PIB nu vor fi depăşite.(...) Există posibilitatea ca acest procent (de creştere a salariilor n.r) să fie în jur de 5% începând din octombrie acest an", a explicat Tănăsescu.
El a precizat că propunerea "de uşoară creştere" a salariilor este în conformitate cu posibilităţile bugetare din acest moment, fără a afecta sustenabilitatea macroeconomică pe termen mediu şi lung şi că propunerea a putut fi susţinută prin cifre şi analize.
Potrivit lui Tănăsescu, măsura nu este una populistă, deoarece "populism, din punctul meu de vedere, înseamnă măsuri ce nu pot fi onorate, ce pot conduce la derapaje mari macroeconomice".
"Această majorare uşoară nu intră în această conjunctură de populism, pentru că poate fi susţinută", a afirmat Tănăsescu.
În opinia sa, apelul făcut de preşedinte politicienilor de a renunţa la "populisme" nu se referea "la această mică majorare din lunile următoare. Probabil avea în vedere alte măsuri populiste ce ar putea apărea anul viitor şi care nu ar avea sustenabilitate în buget".
@