Interviul de angajare nu se rezuma doar la clasicul dialog de tipul "angajatorul intreaba, candidatul raspunde". Rolurile se pot inversa. Intrebarile pe care le adresezi, ca si candidat, sunt la fel de importante ca raspunsurile si iti pot contura o imagine favorabila in ochii angajatorului. Citeste mai jos cateva sfaturi despre efectul unor intrebari "inteligente" asupra sanselor de angajare.
"Este foarte important ca un candidat sa puna intrebari in timpul unui interviu, pentru ca astfel isi demonstreaza interesul fata de compania angajatoare. Prin intrebari, candidatul isi poate aduce foarte multe plusuri", a declarat Oana Datki, country manager al Consulteam.
In cazul in care te rezumi doar la raspunsuri, angajatorul poate traduce aceasta "timiditate" ca fiind dezinteres fata de job si lipsa de initiativa. Potrivit lui Viorel Ghete, managing partner al BPI Group in Romania, procesul de recrutare presupune implicare si deschidere din partea ambilor interlocutori.
"Destul de des candidatul ia o pozitie pasiva si nu pune intrebari ca sa nu 'deranjeze'. Mai tarziu insa, este posibil sa reproseze angajatorului faptul ca nu i s-au oferit anumite informatii inainte sa debuteze colaborarea", a explicat Viorel Ghete.
Prin urmare ce intrebari adresam? "Intrebari legate de specificul companiei respective, prin care sa arati ca ti-ai 'facut temele'. Mesajul care trebuie transmis este acela de interes, de atentie. Candidatii care nu s-au uitat macar pe site-ul companiei isi reduc din start sansele", a explicat Datki.
Iata o lista de 5 intrebari posibile pe care le poti adresa, ca si candidat, in timpul interviului de angajare:
1. Imi puteti spune care sunt motivele de vacantare a postului despre care discutam? sau Ce motive stau la baza introducerii acestui post? (in cazul in care este vorba despre o pozitie