Factorul politic nu va mai interveni în desemnarea celor care vor conduce marile companii publice, iar noii manageri vor avea toate pârghiile pentru a eficientiza activitatea. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În România, statul este cel mai prost manager. Industrii întregi au dispărut, iar, la companiile care au rămas în proprietatea statului, cuvântul profit este tabu. Cum de s-a ajuns aici? Este vorba de o combinaţie fatală între incompetenţă şi interese de tot felul, între politică şi hoţie.
Ministrul economiei, Ion Ariton, a surprins întreaga opinie publică susţinând ideea de management privat pentru companiile de stat, scrie revista Capital. "2011 este anul în care un obiectiv major al Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri este optimizarea funcţionării societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat. Privatizarea managementului şi introducerea criteriilor de performanţă vor conduce la eficientizarea activităţii acestora şi la asigurarea unui mediu transparent şi consistent în luarea deciziilor", a explicat Ion Ariton, într-un interviu pentru revista Capital.
"Când vorbim de manageri ai societăţilor de stat ne gândim tot timpul la câteva exemple negative. Ideea cu aceşti noi manageri este că ar trebui să fie mai cinstiţi, mai curaţi", susţine şi analistul economic Răzvan Orăşanu.
Între utopie şi necesitate
Să fie managerul privat panaceu pentru o economie care suferă de multe boli cronice? "Mai important decât să fie privat, este să nu fie politic. Acum nu este management privat? Este o persoană fizică. Care este diferenţa? Problema este de numire politică, de influenţă", declară economistul Liviu Voinea. "Vor conta doar competenţele şi experienţa profesională a viitorilor manageri, şi, de altfel, ei vor fi selectaţi de companii internaţionale specializate în resurse umane“, declară Arito