Singurătatea este la fel de dăunătoare pentru sănătate ca şi fumatul. Aceasta este concluzia surprinzătoare a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Chicago, care sugerează că izolarea socială pe perioade mari de timp este la fel de periculoasă precum alcoolismul sau fumatul a 15 ţigări pe zi, informează Daily Mail.
Studiile anterioare au demonstrat că persoanele care nu socializează prezintă un risc crescut de a se confrunta cu demenţă şi hipertensiune arterială, deoarece genele de care avem nevoie pentru a lupta împotriva infecţiilor virale serioase sunt mai puţin active la persoanele singure comparativ cu restul populaţiei.
Mai mult, singurătatea poate cauza cancer sau boli cardiovasculare. Potrivit experţilor, singurătatea contribuie la creşterea nivelului hormonului de stres, ce poartă numele de cortizol, şi poate impinge presiunea arterială într-o zonă periculoasă care să determine un infarct sau un accident vascular cerebral.
"Din ce în ce mai mulţi oameni trăiesc în izolare - parţial din cauza vârstei, dar şi a faptului că se căsătoresc târziu şi au puţini copii. Există mai puţini confidenţi, iar gradul de singurătate creşte," a declarat psihologul John Cacioppo, coordonatorul studiului.
Dacă pentru fumători există o soluţie, şi anume renunţarea la fumat, care să înlăture posibilitatea ca aceştia să dezvolte probleme de sănătate, pentru singurătate nu există soluţii practice de tipul unui plasture sau a unei gume de mestecat. O persoană care vrea să îşi dezvolte viaţa socială trebuie să o facă de una singură, iar pentru oameni mai în vârstă acest lucru poate fi extrem de dificil.
Prieteniile sunt consolidate mult mai bine în tinereţe, mai ales la şcoală, universitate sau la primele joburi. În această perioadă a vieţii, toată lumea vrea să îşi facă prieteni, iar acest lucru determină la stabilirea normală a unor relaţii care