Bank of Cyprus, care este prezentă şi pe piaţa din România, a cerut luni Guvernului de la Nicosia să ia acţiuni imediate pentru a evita situaţia ca Ciprul să devină cea de-a patra ţară din zona euro care să ceară ajutor de la Uniunea Europeană, potrivit ediţiei electronice a cotidianului Wall Street Journal.
Solicitarea băncii comerciale, cea mai mare instituţie financiară din Cipru, vine pe fondul discuţiilor tot mai încordate între liderii ciprioţi despre tăierea cheltuielilor.
"Nu a mai rămas mult timp", au scris reprezentanţii băncii într-un comunicat. "Suntem la răscruce, iar decizia noastră va fi judecată de către istorie. Este timpul pentru acţiune imediată şi eficientă".
În urmă cu o săptămână, partidele din opoziţie au acuzat guvernul că a revenit asupra deciziei de a face reforme structurale, în timp ce cabinetul a demisionat drept răspuns la nemulţumirea populaţiei în legătură cu explozia de la o bază navală care a afectat şi cea mai mare centrală electrică de pe insulă, provocând tărieri de energie.
Agenţia de evaluare financiară Fitch susţine că circa o treime dintre activele băncilor cu sediul în Cipru este considerată expunere pe datoriile Greciei.
Nicosia deja se confruntă cu o creştere economică modestă şi cu un risc de contagiune de la Grecia, când explozia din 11 iulie a transformat cea mai mare centrală electrică, numită Vasilikos, în moloz. Tragedia, în care au murit 13 persoane, a fost provocată de explozia a 98 de containere cu muniţii, confiscate de la o fregată iraniană care au fost, accidental, detonate în apropiere.
Toate cele trei companii mari de rating au decis scăderea ratingului Ciprului în ultimele luni din cauza expunerii sale la Grecia şi din cauza deficitelor care se măresc.
Vineri, Standard & Poor's, a scăzut din nou ratingul Ciprului, la BBB+, avertizând că se mai pot face reduceri, amintin