Colegiul Miko Procesul lent cu care se desfăşoară retrocedarea bunurilor bisericeşti, confiscate în timpul comunismului în Romania, a intrat şi în atenţia politicienilor de la Washington. Deputatul republican de Ohio, Jean Schmidt, a ridicat problema retrocedărilor din România, în cadrul unei şedinţe, care a avut loc săptămâna trecută, la Washington. "În timpul comunismului, statul român a confiscat 7568 de bunuri bisericeşti, o mare parte reprezentând lăcaşuri de cult şi terenuri aferente.
Jean Schmidt Până în prezent, doar o treime a revenit proprietarilor de drept. De asemenea, atrag atenţia că Direcţia Naţională de Anticorupţie din România (DNA) a început urmărirea penală, în cazul retrocedării Colegiului Szekely Miko, din Sfântu Gheorghe, către Biserica Reformată din Transilvania. Trei persoane, Marko Attila (reprezentantul UDMR-ului în comisia de retrocedare), Marosan Tamas (juristul Parohiei) şi Silviu Clim (fost jurist al Ministerului de Justiţie), au fost puşi sub acuzare, pentru că au pus în aplicare decizia de retrocedare din 2002. Este pregătită Ambasada SUA de la Bucureşti să trimită un observator la procesul care va începe pe 6 septembrie la Buzău?”, a întrebat Jean Schmidt, membră în comisia de la Washington pentru soluţionarea problemelor din Europa şi Euro-Asia.
Secretarul de stat în probleme externe din SUA, Thomas Melia, a promis că va da un răspuns, în scris, privind problemele semnalate de Jean Schmidt. Deputatul democrat Gregory Meeks a declarat în cadrul aceleiaşi şedinţe, de la Washington, că SUA trebuie să acorde o mai mare atenţie problemelor minorităţilor din Europa. ”În Europa de Est avem o reală problemă legată de minorităţile naţionale. Acolo, puterea majorităţii decide în problemele minorităţilor. Vom avea trei membri într-o comisie de 11, care va analiza problemele retrocedărilor bunurilor bisericeşti din România”, a spu