După concedierile masive din sectoarele bugetare cauzate de măsurile de austeriatate adoptate de unele state europene, efectul disponibilizărilor a început să contagieze şi grupurile bancare internaţionale.
Pe fondul scăderii profiturilor, instituțiile bancare au renunţat la câteva zeci mii de salariaţi şi tot pe atât urmează să îşi piardă locul de muncă în următorii doi ani.
Cel mai mare grup bancar din Europa, HSBC Holdings a anunţat că 5.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi, iar până în 2013 numărul disponibilizărilor va crește de cinci ori, ca urmare a restructurării operaţiunilor din America Latină, Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Orientul Mijlociu.
Banca britanică renunţă la 10% din forţa de muncă deşi a anunţat pentru perioada ianuarie-iunie 2011 un profit operațional de 11,5 miliarde de dolari, în creștere ușoară față de aceeași perioadă din 2010, conform datelor financiare ale băncii, prezentate de Agerpres.
O altă bancă internațională care și-a redus personalul este Intesa Sanpaolo. Instituția bancară a anunțat că până în 2013 va desființa 4000 de locuri de muncă, ceea ce reprezintă aproximativ 3% din totalul de 102.000 de posturi ocupate la sfârşitul lunii martie.
Potrivit unui comunicat al Intesa Sanpaolo, în România, banca şi-a dublat pierderile în primul trimestru, de la un milion de euro la două milioane de euro.
Nici băncile elevețiene nu au scăpat de efectele crizei financiare. Pe fondul apecierii francului faţă de dolar şi euro, băncile elveţiene se confruntă cu dificultăţi ce au dus la mărirea costurilor pe plan local.
Conform The Telegraph, primele două cele mai mari bănci din Elveţia după active urmează să facă restructurări. Astfel 5.000 de angajaţi ai UBS şi 1.000 de angajaţi de la Credit Suisse vor rămâne fără locuri de muncă în perioada imediat următoa