Floare Grigor, o pensionară de 65 de ani din Sighetu Marmaţiei, operată la coloană de un chist malign, a aşteptat, ieri, trei ore să fie internată la Spitalul Judeţean. Situaţia s-a creat întrucât Spitalul Judeţean are normă de 2.729 de internări pe lună.
La începutul lunii iulie au intrat în vigoare actele adiţionale la contractul cadru, actul care stabileşte numărul de internări decontate de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş.
Potrivit acestuia, internările făcute în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ din Baia Mare nu vor fi decontate dacă depăşesc un anumit număr. „Potrivit contractului cadru lunar, ni se decontează doar 2.729 de cazuri rezolvate. Tot ce depăşeşte va fi suportat din bugetul spitalului“, a subliniat Călin Pop, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş“ Baia Mare.
Buget de criză
Anul acesta, Spitalul Judeţean a avut un buget de 52.862.000 de lei, cu 10% mai mic faţă de 2010, bani din care conducerea trebuie să achite utilităţile, facturile la medicamente, materialele sanitare şi hrana bolnavilor, plata serviciilor de pază dar şi salariile angajaţilor. „În prima lună am depăşit deja numărul de internări cu 171, respectiv am ajuns la 2.900 de cazuri internate dar nu avem ce să facem“, a precizat Călin Pop. „Pentru fiecare caz rezolvat, CAS decontează în medie suma de 1.490 de lei“, a pecizat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al CAS Maramureş.
Mai mult, deşi Spitalul Judeţean are 965 de paturi în cele 14 secţii, finanţarea se face doar pentru 907 dintre ele. În această situaţie, pentru a nu fi siliţi să aducă bani de acasă, medicii angajaţi ai spitalului fac triajul la sânge şi nu-şi pun parafa de internare decât pe urgenţele de grad zero. „Internăm doar urgenţele de grad zero iar pentru bolnavii cronici facem programări, liste de aşteptare“, a