Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă Băncii Centrale să înăsprească politica monetară, în timp ce analiştii nu văd o schimbare a nivelului actual al dobânzii cheie, anul acesta.
Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să urce, spre sfârşitul anului, rata dobânzii de politică monetară, deşi inflaţia urmează să scadă, ca urmare a dispariţiei efectului majorării taxei pe valoarea adăugată, potrivit lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, citat de Bloomberg.
Domnia sa a declarat: "Semnalele preliminare pe care le-am perceput privind inflaţia din iulie par să fie foarte bune, aşa că presiunea s-a redus puţin. Am recomanda cu toate acestea băncii centrale să rămână înclinată către o politică restrictivă, să fie pregătită să meargă în sus, şi nu în jos, însă cheia este ceea ce se va întâmpla în iulie şi august".
Şeful misiunii FMI a explicat că vor exista majorări ale preţurilor administrate care sunt necesare pentru întreprinderile de stat şi de aceea precauţia este recomandată. În plus, domnia sa susţine că BNR ar trebui să se abţină de la reducerea rezervelor de valută, pe care băncile trebuie să le menţină, pentru că "nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment".
Analiştii nu sunt de acord cu recomandarea înaintată de FMI. Aceştia susţin că în condiţiile în care inflaţia a urmat un trend descendent, nu este necesară majorarea ratei dobânzii cheie.
Lucian Anghel, economist şef la Banca Comercială Română (BCR), nu vede ca fiind oportună o astfel de decizie: "Nu cred că pentru moment este oportună majorarea dobânzii de politică monetară. Aş vedea acest lucru în condiţiile unui an electoral, când economia va prinde viteză. Acum când avansul economiei este sub potenţialul pe termen mediu şi lung, nu este oportun".
Domnia sa ne-a precizat că de obicei FMI reacţionează astfel: când inflaţia este sus şi dobânda de polit