România a pierdut în numai opt ani, între 2002 şi 2010, un şeptel de 900.000 de bovine pentru că micii crescători au renunţat la animale ca urmare a preţurilor mici oferite de abatoare sau de procesatorii de lapte.
În sens negativ a influenţat şi presiunea pe preţ dată de importurile de carne de vită din vestul Europei sau din America de Sud.
Acum România mai are 1,9 milioane de bovine, cu 32% mai puţin decât în urmă cu opt ani, arată datele Recensământului General Agricol făcut în 2010, o cercetare care nu s-a mai făcut din 2002. Datele au fost date publicităţii în iunie 2011. Astfel din economia românească au dispărut odată cu bovinele peste un miliard de euro, potrivit estimărilor ZF, având în vedere un preţ mediu de 1.000-1.200 de euro pentru un animal.
"Situaţia poate fi şi mai gravă de atât, trebuie avut în vedere că în 1989 în România aveam 7,5 milioane de capete de bovine. Un prim motiv pentru dispariţia animalelor ar fi lipsa de finanţare din agricultură, pentru că subvenţiile de la noi sunt mici comparativ cu cele pe care le primesc fermierii din vestul Europei, dar şi faptul că în afacerile cu bovine primii bani vin după doi-trei ani", spune Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).
Aproape toate bovinele sunt în ferme mici
În prezent 1,8 milioane de capete de bovine, 91,5% din total, se află în proprietatea fermelor de subzistenţă - persoane fizice - în timp ce restul de 170.000 de animale sunt exploatate în ferme industriale.
Faptul că aproape toate bovinele din România se află în fermele de subzistenţă este un alt factor care a dus la micşorarea şeptelului de vaci de pe piaţa locală.
Acum în multe din satele din România micii fermieri au ajuns să aibă mai puţin de jumătate din numărul de animale pe care îl aveau în urmă cu opt-zece ani.
Spre exemplu, în c