Foto: Thinkstock Industria alimentară a luat-o razna, avertizează oamenii de ştiinţă britanici când au tras concluziile unui studiu despre hrana consumată de 1.178 de bebeluşi în vârstă de 8 luni. Potrivit acestei cercetări, publicate în European Journal of Clinical Nutrition şi citată de presa de specialitate de pe continent, 70% din copiii în vârstă de 8 luni consumă sare în cantitate alarmantă! Nivelul de clorură de sodiu din corpurile acestor bebeluşi este cu mult peste cel recomandat (400 de miligrame pe zi până la vârsta de 12 luni), avertizează specialiştii, afirmând că majoritatea produselor procesate care nu sunt neapărat dedicate nou-născuţilor, dar cu care sunt hrăniţi aceştia de părinţii inconştienţi conţin sare în cantitate foarte mare. Este vorba, între altele, despre sosuri, produse conservate, lapte de vacă în care se află mult mai multă sare decât în laptele matern. Potrivit experţilor, laptele de vacă nu trebuie să ajungă în burtica micuţilor decât după ce aceştia depăşesc vârsta de 1 an, şi nu mai devreme.
Clorura de sodiu în cantitate nerecomandată poate determina probleme renale, dar şi o dependenţă a copilului pentru produsele sărate. În adolescenţă, tinereţe şi chiar mai târziu, cel care a consumat multă sare în copilărie va avea probleme de sănătate foarte serioase, scrie medicalexpress.com.
Cercetătorii de la Universitatea Bristol spun că primul contact dintre nou-născuţi şi produsele prea sărate intervine la vârsta de 3-4 luni, iar până la vârsta de 8 luni această cantitate este dublată. "Cantitatea de sare consumată de copiii în vârstă de 8 luni trebuie imediat micşorată. Nou-născuţii au nevoie de alimente special destinate lor şi preparate fără sare. Acest studiu arată că părinţii nu cunosc anumite aspecte despre alimentaţia potrivită pentru copiii lor", sunt de părere nutriţioniştii Pauline Emmett şi Vicky Cri