Neîncrezători în economia zonei euro, investitorii străini se refugiază pe pieţe sigure, cum este Elveţia. Francul atinge astfel noi niveluri-record în raport cu celelalte valute, inclusiv cu leul. Turbulenţele de pe pieţele internaţionale se resimt inevitabil şi în România. Francul a depăşit ieri pragul de 3,8 lei şi îi loveşte direct pe cei împrumutaţi în această valută.
Prognozele analiştilor intenaţionali potrivit cărora francul elveţian va ajunge la acelaşi nivel cu euro sunt tot mai aproape de realitate. Temerile investitorilor privind riscul extinderii crizei datoriilor suverane în zona euro fac ca această valută, văzută ca activ de refugiu în perioade de turbulenţe economice, să doboare record după record în fiecare zi. Ştirea că Guvernul din Cipru este în pericol iminent de a solicita finanţare externă de la FMI şi Uniunea Europeană a generat un nou val de refugieri ale investitorilor pe franc. Banca Centrală Europeană a anunţat ieri o referinţă de 1,1049 franci/euro, nivel minim istoric. Implicit, Banca Naţională a României, care calculează indirect cursul leu/franc, a cotat valuta la 3,8269 lei. Acesta este un nou nivel-record al cursului şi se situează cu aproape 12 bani faţă de cel din şedinţa precedentă. Francul s-a scumpit în ultimii trei ani cu peste 75% şi cu aproape 12% de la începutul acestui an.
Ratele devin o corvoadă
Cei mai afectaţi de scumpirea francului sunt românii care s-au împrumutat în 2007-2008 în valuta exotică profitând atunci de dobânzile mult mai mici comparativ cu cele la euro sau lei. Între timp, băncile au scos din ofertă creditele în franci, având în vedere riscurile pe care le presupun împrumuturile în această valută. Pentru o rată de 1.000 de franci, datornicul trebuia să scoată din buzunar în urmă cu patru ani aproximativ 2.100 de lei.
Acum, suma este cu aproximativ 1.700 de lei mai mare