În Capitala României există un număr aproape dublu de restaurante fast food decât restaurante cu specific românesc. Poate de aceea, bucureştenii preferă să mănânce la fast food în timp ce românii din provincie merg mai des la restaurant. În prezent, există 74 de fast food-uri mari în Capitală, fără să punem la socoteală shaormeriile şi fast food-urile de cartier.
Medicii atrag atenţia că produsele de fast food contribuie la extinderea epidemiei de obezitate din România. „Generaţiile actuale de obezi sunt rezultatul consumului de fast-food", spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.
Fast food-ul crează dependenţă
Specialiştii au observat că alimentele bogate în calorii, cum sunt cele de la fast-food-uri pot afecta creierul precum drogurile, creând dependenţă. Potrivit cercetătorilor americani, persoanele care consumă des produse de la fast-food dezvoltă obiceiuri alimentare compulsive şi cu greu se mai pot abţine de la astfel de produse. Pentru a putea atinge plăcerea, consumatorii au nevoie de cantităţi tot mai mari de mâncare.
„Dacă nu ar fi existat fast-food-ul, astăzi probabil am fi fost cu toţii mai slabi", susţin nutriţioniştii. „Produsele de tip fast-food sunt pline de grăsimi, sare, zahăr. Le mâncăm în cantităţi mari şi nu ne săturăm pentru că ne oferă plăcere precum drogurile sau sexul. Pe termen lung însă, acestea determină rezistenţa la insulină, diabet, boli de inimă, cancer", spune Susan Carnell, cercetător pe tema obezităţii la Universitatea Columbia din New York (SUA).
Motivele pentru care poftim mâncare grasă sau dulce, în loc de alternative sănătoase, ca fructe şi legume, sunt de mult timp cercetate de experţii în alimentaţie. Acestia consideră că poftele apar din mai multe cauze, ce ţin de evoluţie, dar şi de factori psihologici ca stresul sau nefericirea.
Topul judeţelor din