Un tribunal administrativ din Sofia a autorizat provizoriu o repunere în funcţiune a singurei rafinării din ţară, deţinute de gigantul rus Lukoil. Directorul agenţiei vămilor a făcut imediat apel, suspendând astfel pentru cel mult o săptămână eventuala repornire a rafinăriei. Bulgarii sunt confruntaţi cu o penurie de carburanţi în aeroporturi şi benzinării. Rafinăria oprită este singurul furnizor de kerosen pentru aeroporturile ţării.
Agenţia de vămi a retras săptămâna trecută două licenţe acordate unei rafinării, mai exact unei filiale a societăţii ruseşti Lukoil, lucru care a împiedicat respectiva rafinărie să primească petrol, să stocheze carburantul şi să deservească apoi piaţa bulgărească.
Filiala companiei Lukoil era astfel sancţionată, pentru că nu a instalat echipamentele necesare pentru ca fiscul bulgăresc să poată controla ce cantităţi de ţiţei ies din depozitele sale. 76 din cele 85 de societăţi supuse acestei noi reguli s-au conformat, afirmă autorităţile de la Sofia.
Lukoil face parte dintre cei care nu respectă noile dispoziţii. "Nu e vorba însă de un război al nervilor cu Moscova, legat de construcţia centralei nucleare de la Belene", a ţinut să precizeze ministrul bulgar al Finanţelor.
Penurie de carburanţi în aeroporturile din Bulgaria
De săptămâna trecută, bulgarii sunt deci confruntaţi cu o penurie în aeroporturi şi benzinării. Rafinăria oprită este singurul furnizor de kerosen pentru aeroporturile ţării şi alimentează în plus cele două sute de benzinării ale sale, unde se vinde 40% din carburantul comercializat în Bulgaria.
Guvernul de la Sofia a fost nevoit în week-end să deblocheze 1.800 de tone de kerosen din rezervele statului, pentru a preveni o ţintuire la sol a avioanelor. Măsura excepţională nu rezolvă însă criza. În caz că aceasta se prelungeşte, rezervele Bulgariei sunt de circa 70 de z