Managementul privat, vazut ca o solutie pentru eficientizarea companiilor de stat nerentabile, nu ar putea da rezultate in multe dintre cazuri, sunt de parere specialistii contactactati de DailyBusiness.ro, astfel ca singura solutie ramane falimentul. Vezi care ar putea fi efectele falimentarii acestora asupra economiei.
"Cangrenele" din economia romaneasca nu mai pot fi tolerate, a spus marti presedintele Traian Basescu, care nu exclude posibilitatea ca unele companii de stat sa fie lasate sa intre in faliment. Pe aceasta lista s-ar putea incadra companii de importanta strategica precum CFR Infrastructura sau Compania Nationala a Huilei (CNH).
"Falimentul reprezinta o metoda de insanatosire a mediului economic. Multe societati de stat sunt in faliment latent si acum", a spus Ionel Blanculescu, fost presedinte al Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB, actualul AVAS).
Blanculescu, care in prezent este presedintele firmei Consultanta si Investigatii Financiare, nu a dorit sa mentioneze insa vreun nume de companie de stat care ar putea intra in faliment.
"Daca o mare companie de stat intra in faliment, nu inseamna ca ea dispare. Se vand activele, iar daca obiectul de activitate al acesteia este profitabil, atunci va fi reluat de o firma privata. CNH este falimentara cu statul ca proprietar, dar poate fi pe profit cu un proprietar privat", a punctat specialistul. Astfel, in cazul vanzarii activelor, noul proprietar va putea gestiona afacerea in profit, fara datorii.
El a mai spus ca nu este de acord cu managementul privat in cazul societatilor care deja sunt in faliment real. "Si Warren Buffett daca ar veni la CNH, datoria la bugetul de stat a companiei va fi tot de peste 400 milioane euro. Managementul privat nu rezolva problemele datoriilor istorice", a mai spus fostul sef al AVAB.
Acesta c