În Tameen, un cartier din Ramadi (capitala provinciei Anbar, Irak), se poate vedea o secţie de poliţie ridicată în prima parte a anului 2007. Clădirea este denumită Martir Hisham Abu Risha în memoria unui ofiţer american de 32 de ani, ucis în decembrie 2006. Este singura clădire irakiană care poartă numele unui american. În interiorul sediului, pe unul dintre pereţi, se află portretul său: Căpitanul Travis Patriquin. Aşadar, un ofiţer american considerat martir în vechiul fief al insurgenţei sunite din Anbar? Pare o scenă ireală, de film. A fost un erou, spune primarul. Ne-a redat libertatea. În folclorul local se spune că a avut un rol pivot în unificarea triburilor împotriva Al-Qaeda.
Pe alocuri, viaţa lui Patriquin seamănă cu o producţie hollywoodiană: iubea istoria şi mitologia Orientului Mijlociu şi a fost mereu fascinat de legenda lui Lawrence al Arabiei, de abilitatea lui de a plonja în cultura orientală. Pasiunea pentru arabi, pentru cultura, limba şi obiceiurile lor i-a captivat pe amândoi. Patriquin era intrigat de ideea unui occidental capabil să se conecteze emoţional atât de profund cu populaţia nativă. A urmat timp de 15 luni cursuri intensive de limbă arabă. A studiat cu profesori sirieni, egipteni şi libanezi. A memorat pasaje întregi de poezie arabă şi a citit Coranul în original. A petrecut chiar o lună în Iordania, la Universitatea Yarmouk, unde şi-a rafinat aptitudinile lingvistice. Dar locul preferat era în altă parte. Încerca să absoarbă tot ceea ce strada arabă putea să îi ofere: ritmurile, ritualurile şi mai ales colocvialismul său. De fapt, naturaleţea sa.
În mai 2006 ajunge în epicentrul rezistenţei sunite, în Ramadi, un oraş fantomă, deşi faimos pentru dispozitivele explozive improvizate, precum unele oraşe din Franţa pentru vinurile lor. Un fel de champions league al insurgenţilor. Aici devine responsabil de af