Consumate ca atare, in stare proaspata, piersicile sunt o sursa bogata de minerale si vitamine, cu importante proprietati terapeutice, necesare organismului ca sa functioneze normal.
Au in compozitie vitamina A, B, C si E si minerale ca fier, zinc, iod, potasiu si seleniu dar si fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi precum si fibre alimentare. Piersicile sunt dulci, aromate, gustoase, zemoase si hidrateaza organismul, avand un continut de 87% apa.
De la piersic, in scop terapeutic se folosesc fructele care pot fi consumate crude, sub forma de suc sau in compot dar si frunzele si florile. Piersicile sunt energizante, diuretice, depurative, usor laxative, stimuleaza apetitul si ajuta la intarirea imunitatii organismului.
Consumate dimineata, nedecojite, in cure de cate trei zile, in loc de micul dejun, sunt extreme de hranitoare, dupa ce au fost tinute la temperatura camerei, piersicile au efecte benefice in tulburari digestive, consipatie, boli de colon, eliminarea calculilor renali si biliari, dezintoxicarea organismului. Pentru ca sunt sarace in calorii, piersicile pot fi consumate fara rezerve si de persoanele care tin cura de slabire.
Doua piersici asigura necesarul zilnic de vitamina C iar prin continutul lor bogat in calciu, fier si potasiu, piersicile intaresc organismul, facandu-l mai rezistent la factorii externi. Adolescentii si copiii anemici, bolnaviciosi dar si persoanele obosite, lipsite de energie, astenice pot face cu incredere si speranta o cura de trei zile de piersici proaspete, mancate cu tot cu coaja aceea pufoasa si mustind de vitamine si minerale.
Carotenoizii din compozitia piersicilor au un rol important in sanatatea ochilor. Substantele actioneaza ca filtre si ofera ochilor un scut in fata luminii soarelui. Acest lucru ajuta la protectia impotriva tulburarilor oculare legate de