Unul dintre cele mai apreciate şi premiate restaurante spaniole, ani la rând cotat cu maximum de trei stele Michelin, şi-a închis bucătăria sâmbătă seară.
La meniul de adio au fost invitaţi să participe clienţii fideli şi familiile angajaţilor. S-au servit 50 de preparate speciale, cu nume ciudate, precum „Clam Meringue", „Olive Spheres" sau „Hot Cold Gin Fizz", informează AP.
În cei 24 de ani de când virtuozul bucătar Ferran Adria se află la conducerea bucătăriei El Bulli, restaurantul din Roses, Spania, şi-a menţinut aproape neatinse cele trei stele Michelin, ajungând la statutul de cel mai bun din lume de cinci ori, potrivit calificărilor publicaţiei britanice „The Restaurant".
Adria a anunţat la finalul cinei de sâmbătă că va închide restaurantul, dar că îl va transforma într-o fundaţie de gastronomie de top pe care speră să o lanseze în 2014. „Oamenii cred că ar trebui să fiu trist, însă mă simt cel mai fericit om din lume. El Bulli nu se închide, el doar se transformă", a declarat celebrul bucătar, care nici măcar la cina de final nu s-a aşezat la masă, având treabă la bucătărie.
Rece afară, încins pe dinăuntru
El Bulli este amplasat într-o frumoasă zonă izolată, într-un golf pe coasta de nord-est a Spaniei, ce l-a inspirat pe Adria, care a pornit de la o maşină de spălat vase a unui hotel. Povestea lui a început când s-a întrebat ce face ca alimentele să aibă un gust delicios, întrebare ce l-a determinat să desfacă ingredientele pentru a ajunge la ceea ce el numeşte nivel molecular.
Apoi a reconstruit fiecare fel de mâncare cu ajutorul unor neaşteptate combinaţii ale componentelor originale, prezentându-le în porţii mici, cât pentru o singură înghiţitură.
Treptat, a învăţat să-i dea produsului finit forme neaşteptate, în funcţie de texturile şi temperaturile folosite de bucătar, care utiliza inclusiv azot lichid pentru s