Dan Grecu şi alţi şapte psihiatri şi psihologi din Hunedoara se află pe lista neagră a doctorilor care au ajutat oameni perfect sănătoşi să obţină certificat de handicapat. „Grave probleme neuropsihice“ este o categorie des întâlnită la persoanele cu dizabilităţi din Hunedoara. Pe hârtie, pentru că, în realitate, oamenii sunt cât se poate de sănătoşi.
Peste 18.600 de hunedoreni primesc indemnizaţie de handicap, în special pe baza certificatelor medicale care le atestă afecţiunile mentale grave. Raportat la nivelul regiunii, hunedorenii se află în top cu 4,44% persoane handicapate din totalul locuitorilor judeţului. Procentul îl depăşeşte pe cel din Timiş (3,57%) şi pe cel din Arad (2,74%). Realitatea de pe hârtie nu este însă confirmată pe teren.
Mulţi dintre cei care primesc indemnizaţie sunt de fapt bolnavi închipuiţi. Au permise de conducere, merg pe biciclete, muncesc peste hotare sau pe unde apucă. Acestea sunt concluziile unui control efectuat în luna iulie de către Direcţia Generală de Inspecţie Socială din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Astfel, 130 din 180 de dosare verificate nu au încadrările în grad de handicap în conformitate cu prevederile legale.
„Indemnizaţia e un fel de ajutor social"
„Nu mi-a venit să cred când am auzit că încadrarea nu se face doar pe criterii medicale, aşa cum ar trebui, ci şi pe criterii sociale. Se pare că în Hunedoara sărăcia a devenit o boală şi trebuie plătită", a declarat Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, aflat ieri la Deva. Documentele medicale pe baza cărora iau bani de la stat sunt semnate de un grup de medici psihiatri şi psihologi. Printre aceştia figurează şi Dan Grecu, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie din Zam.
„Eu nu am de unde să ştiu ce face omul cu diagnosticul pe care i-l pun. Este adevărat că uneori aflu, ulterior, că se foloseş