Presa olandeză, citată de PressEurop.eu, constată sec: "populiştii iau crizele ca ostateci". Cotidianul De Volkskrant notează că în doar două săptămâni, conducătorii de pe cele două părţi ale Atlanticului "par să fi evitat falimentul celei de a şaptesprezecea (Grecia) şi a primei economii (America) a lumii", însă în realitate soluţiile alese dovedesc că au acţionat cu toţii în funcţie de propriile interese.
"Planul grecesc de salvare este un labirint în care nici măcar specialiştii finanţelor nu se mai regăsec. Planul american de austeritate este un tub gol care arată bine ceea ce nu s-a decis (creşterea impozitelor) însă lasă la mijloc ceea ce se va întâmpla cu adevărat".
Potrivit cotidianului olandez, "conducătorii europeni au ajutat Grecia, dar refuză să aducă fondul de salvare la un plafon care ar permite şi altor ţări să profite de el. Politicienii din Washington au ridicat plafonul creditului, dar refuză să reducă structural datoria statului, printr-o creştere a impozitelor".
Cotidianul regretă că, în vederea viitoarelor alegeri, Barack Obama, Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy ignoră "ocazii istorice cum ar fi integrarea accelerată a Europei şi un mai mare rol pentru guvernul federal" în detrimentul "concesiilor politice făcute unor populişti cum ar fi Marine Le Pen, Bild-Zeitung şi Tea Party".
De altfel, cotidianul atrage atenţia că populiştii au luat ostatetici guvernele din ţări ca Olanda şi Finlanda şi ameninţă să facă acelaşi lucru şi în alte state într-un viitor apropiat. Planul Marshall al Europei, aspru criticat de Polonia
Planul Marshall al Europei, lansat luni de preşedinţia Comisiei Europene, este aspru criticat de presa poloneză. Ţară care deţine preşedinţia Uniunii, Polonia nu se regăseşte în planul de reducere a contribuţiilor statelor pe proiecte europene.
Planul Marshall al UE încurajează falimentul banc